Bridge logo

Arrow-Switch

 
In het Engelstalige tijdschrift Bridge is de vraag besproken of arrow-switching een goede manier is om één winnaar aan te kunnen wijzen tijdens een Mitchell (paren zitten de hele wedstrijd NZ of OW) loopschema.

Wat is een arrow-switch
Wanneer u een Mitchell loopschema gebruikt zit u de hele wedstrijd bijvoorbeeld NZ en de boards en de OW paren wisselen in tegengestelde richting (OW bijvoorbeeld een tafelnummer lager en de boards een tafelnummer hoger). Op deze manier zijn er in zo'n wedstrijd twee winnaars één voor de NZ richting en één voor de OW richting.
Op deze manier speelt u echter nooit tegen de paren waarmee u vergeleken wordt: wanneer u NZ bent speelt u alleen tegen de OW paren maar uw uitslagen worden uitsluitend vergeleken met de paren die ook de gehele wedstrijd NZ hebben gezeten. Wanneer u enkele van de boards 90° draait zodat de NZ paren in de OW richting en de OW paren in de NZ richting komen te spelen, dan kunt u een einduitslag genereren met één winnaar.

Het probleem is nu uit te vinden hoeveel boards er gewisseld (arrow-switched) moeten worden om een eerlijke uitslag mogelijk te maken. Onwillekeurig zou je denken dat dat de helft van alle spellen zou moeten zijn, maar dat echter helemaal onjuist!!

Waarom is dit onjuist?
Veronderstel dat u bijvoorbeeld NZ zit op tafel 1 en een ander paar zit NZ op tafel 8: Nu wordt de helft van alle boards gedraaid, maar dat gebeurt ook voor hen! Het blijkt nu echter dat u op drie van de vier tafels in de dezelfde richting als dat paar 8 hebt gezeten in slechts op één van de vier tafels in een andere (OW) richting. Dat is niet wat we beoogd hadden!

Laten we eens kijken wat er gebeurd als er slechts één keer van de vier tafels van windrichting veranderd wordt:
Wanneer u dat doet dan zult u zien dat u de helft van alle keren in een andere (en natuurlijk ook een tegengestelde) richting van de andere NZ paren zit! Eureka!! Dat lijkt precies te zijn wat we willen.
Er zijn een aantal artikelen geschreven waarin deze arrow-switch aanbevolen wordt. Het is echter helaas helemaal fout!!!!
Er zijn paren die helemaal niet tegen elkaar spelen. Om dit te compenseren willen we dat ze met meerdere scores van elkaar vergeleken worden. Kijk maar eens hoe uw scores vergeleken worden met andere paren:
U bent NZ en uw scores worden de helft van alle keren met de andere NZ paren vergeleken. Wanneer u een goede score behaalt reduceert u de scores van de andere NZ paren met 2 matchpunten, enzovoort.

Geldt hetzelfde voor degenen die als OW beginnen?
Nee dus!! U speelt slechts 1 ronde tegen hen, en op die spellen heeft uw resultaat dus een veel groter effect op hen! Als u een goede score tegen hen haalt (een top) dan reduceert u dat OW paars score niet met slechts 2 matchpunten maar met een volledige top. Het punt is dat uw spel meer effect heeft op de paren waartegen u werkelijk speelt dan die paren die u niet tegenkomt in de wedstrijd.

Dus voor eerlijke vergelijking is het beter om minder dan één op de vier tafels van windrichting te veranderen!