Bridge logo

PSYCHOLOGIE   BIJ   BRIDGE

 
(Enkele handen zijn afkomstig uit het boek: "Bridge Psychology" van Victor Mollo.)

Bestaat er zoiets als psychologie bij bridge? Wanneer je jezelf dat moet afvragen dan ben je waarschijnlijk een wat saaie mathematische speler die zichzelf steeds weer afvraagt: Hoeveel down mag ik gaan, of: Heb ik genoeg punten voor dit bod, of: Hoe vaak zit de kleur 3-3? Maar wil je werkelijk een contract slechts 33% van alle keren maken ? Er wordt ook gezegd dat dit soort spelers nooit goede bridgers zullen worden. Het kan hun niet deren wat de gevoelens zijn aan tafel. Hun kaarten worden nooit meer of minder waard tijdens de bieding. Ze proberen een snit wanneer zij er zeker van zijn dat er tenminste 50% kans van slagen is. Maar bridge is meer dan alleen percentages! Spelers onthullen over het algemeen meer over hun kaart dan alleen dat ze een opening hebben of niet. Deze onthulling komen tot uiting door een aarzeling tijdens de bieding, of het tempo waarin zij bieden of spelen, etc.. Anderen zitten gestrest en hebben het probleem rustig op hun stoel te blijven zitten. Sommigen gaan zelfs over de streep door bijvoorbeeld plotseling recht op te gaan zitten wanneer partner een goede uitkomst heeft, of door met geweld een strafdoublet op tafel te leggen! Het zijn deze spelers waar je "gebruik" van moet maken bij het vergaren van extra wedstrijd punten. Jij speelt bijvoorbeeld tegen niet zulke sterke tegenstanders en bent in een 3SA contract terecht gekomen:

met         HB954       A86

speel jij een kaart van tafel naar je A86 en de speler rechts van je aarzelt een seconde voordat hij een kleintje gooit. Speel jij nou de 8 of niet? Ik denk niet dat veel mensen de durf hebben dat te doen. Ja, hij had VTxx! Goede spelers geven je die kans niet, en waarschijnlijk had oost de 10 nooit van zijn leven gespeeld. Maar hij moest er over nadenken en dat hielp ons.

Je kunt in iedere positie een psychologisch voordeel behalen.
Zoals het doen van een bieding alleen maar om te kijken of je tegenstanders van hun stuk raken. Ik bedoel niet alleen 1 openen met slechts een 2-kaart , maar ook onnodig springen om te zien wat de tegenstanders doen.
( ex : Bridge-Psychology)
WestNoordOostZuid
122SA4
5??  

Jou hand: AH          VT75432          B5          75

Er zit voor de tegenstanders waarschijnlijk een "dooie" 5 in. West heeft een slempoging gedaan en zal zeker 5 bieden over jou mogelijke 5. Maar wat gebeurt er wanneer jij nu 6 biedt. Misschien biedt oost 6 omdat hij kort is in harten. Het kan wel goed zijn 5 te bieden, hetgeen door de tegenpartij gedubbeld wordt , maar ik denk dat er betere kansen zijn wanneer je direct 6 biedt ipv te wachten op hun 5.
Hoe je je gedraagt is ook een factor. Akelige tegenstanders kunnen veel punten scoren alleen maar omdat jij hem/hen niet mag. Er zijn maar weinig mensen die niet hun concentratie verliezen tegen dit soort spelers. De manier waarop je met dit soort spelers praat en de manier waarop je je kaarten op tafel legt maakt hen kwaad. En boze tegenstanders zijn goede tegenstanders voor jouw! Maar ga niet te ver, wees niet onethisch!!

Dus aardige mensen krijgen geen gratis punten? Oh, ja. Deze mensen creeren een goede atmosfeer, en zijn vaak mensen die veel praten. Zij vertellen grappen en leuke verhalen. Waarom? Zij kunnen zich concentreren onder deze omstandigheden en voordat je het weet heb jij iets gemist.
Zelfs de manier waarop je gekleed gaat kan punten opleveren. Dit heeft te maken met wat mensen van je denken. Je hebt vast wel eens gedacht: "Hem kan ik wel verslaan". Je verandert je stijl en je bent klaar die persoon te verslaan; Maar... hij speelde beter dan jij! Probeer stommetje te spelen. Doe alsof je geen idee hebt waar partner mee bezig is. Zeg iets waardoor de tegenpartij denkt dat je de stomste speler bent die ze ooit gezien hebben. Maar nogmaals houdt het wel ethisch.

 

We zijn allemaal mensen en we spelen niet tegen iedereen hetzelfde. Soms denken we dat we beter zijn dan zij, en als zij dat bevestigen, dan heb je pas echt problemen.
Er wordt gezegd dat alle spellen verschillend zijn. Maar dat is naar mijn mening niet waar. Je hebt bijvoorbeeld 2 of 3 slemmen gemist en dat wil je niet nog een keer. Later ruik je een slem en biedt dat. Maar nee, je gaat er eentje down. Liet je je nu wel of niet door de andere spellen beinvloeden?
Een paar spellen later kom je iemand tegen die in iedere positie Lavinthal speelt. Bij de uitkomst, bij het bijspelen en waarschijnlijk zelfs in troef.......
  N   V98
W               O A4
  Z   AVB3
      AVB6
  AHT72    
  762    
  65    
  H85    
West Noord Oost Zuid
   1 1
2 Pas3SAPas
4 Pas   
De heer "Lavinthal" zit west en noord start met schoppen 5. Jij wint met het aas en op de heer speelt partner de 3. West moet voor zijn bieding wel 6 of 7 hartens hebben. West moet alleen nog raden welke snit hij moet nemen, klaveren of ruiten? (Wanneer hij de heer van ruiten heeft kan 't contract niet down). Speel daarom de 10 van schoppen, een ruiten signaal. Partner troeft de schoppen en speelt ruiten terug. West de geboren Lavinthal man, "weet waar de ruiten koning zit", en speelt het aas. 1 Down !!

Hoe vaak claim je?
Wanneer je dat altijd doet weet de tegenpartij wanneer je de rest van de slagen hebt en wanneer niet. Zolang je dan ook niet geclaimd hebt weet de tegenpartij dat ze nog een slag(en) kunnen halen. Een andere fout die je kunt maken is wanneer je na de uitkomst niet altijd eerst gaat nadenken. Wanneer je alleen maar nadenkt wanneer je een moeilijke hand hebt weet de tegenpartij ook dat je in moeilijkheden zit. Gebruik altijd zo'n 10 a 15 seconden om na te denken na de uitkomst - zo al niet over spel, denk dan aan iets anders. Kijk hier eens naar: Je tegenstanders bieden 6.
Jij vraagt naar hun biedingen:
Wat is 4? - Cue bod , gemengde controles
4SA ? - RKC Blackwood
5? - Vraagt naar troef vrouw
Dank u!!
Hmm, je bent vergeten naar het 5 te vragen. Ik vraag me af wie troef vrouw heeft???!!! Ik denk dat je 't niet vroeg omdat je wel wist wat dat 5 betekende, je hebt zelf de vrouw van troef! Of evenzo: "En hij heeft troef vrouw niet?"

Wat te vertellen over signaleren?
Je signaleert natuurlijk niet wanneer je weet dat partner niet geinteresseerd is in je signaal. Maar wat doe je wanneer je weet dat de tegenstanders niet op de signalering letten? Signaleer je dan altijd? Natuurlijk! Wanneer de tegenstanders niet naar jullie signalerings systeem vragen ga je er vanuit dat ze het niet weten. Dat is waarom je tegenstanders op je systeemkaart keken toen ze aan tafel kwamen. Ze deden dat discreet zodat je 't niet op zou merken!! Zodoende kon hij er van uit gaan dat je hem zijn hele kaart vertelde!
Je moet je tegenstanders leren kennen. Hun kracht aan tafel is van vitaal belang voor ons. De ideale tegenstander is een goede speler die je met zijn biedingen niet voor de gek houdt en altijd zo signaleert zoals het op zijn systeemkaart staat.
Een slechte speler kun je niet vertrouwen. Wanneer je zelf een goede speler bent moet je vergeten hoe je zelf denkt en moet je zo proberen te denken zoals je tegenstander dat doet. Het enige wat er aan een slechte speler slecht is, is dat hij zich niet voldoende in bridge heeft verdiept (en waarschijnlijk nooit zal doen...). Wanneer een goede speler zegt dat hij liever niet tegen slechte spelers speelt is dat waarschijnlijk zijn eigen fout. Ik veronderstel dat hij moeilijk zijn speelwijze kan aanpassen. Wat het aardigst is aan bridge is dat je tegen tegenstanders van allerlei formaat kunt spelen. Het aardige is om uit te vinden hoe sterk ze zijn. Het leukst is waarschijnlijk om tegen een expert te spelen. Hij laat je geen moment met rust en zet je voor allerlei problemen. Niet leuk? Misschien heb je niet genoeg ambities!