Bridge logo

STRAFDOUBLET

 

Bekijk ook eens het overzicht van het Uitneem Doublet. Wanneer u zich realiseert dat de tegenpartij hun beste contract bereikt hebben kunt u een uitneemdoublet geven. Het uitneemdoublet is een doublet op laag niveau wat onder bepaalde omstandigheden aan partner vraagt een van de overgebleven kleuren te bieden. Het verhoogt uw kans op een betere score!

Het strafdoublet is exact wat het zegt, met tevens hetzelfde doel: een beter score. Bij een discussie over strafdoubletten zijn er verschillende facetten waar u rekening mee moet houden.

Zoals met alle doubletten is de kwetsbaarheid en uw positie aan tafel belangrijk. Vele bridgers spelen op instinct en/of een goed kaartgevoel, maar de meer gevorderde spelers zien het belang van de verschillende soorten doubletten en baseren hun bieding op logica, ervaring, het weten dat de tegenpartij z'n hand overboden heeft etc... Hieronder staan een paar regels die u kunnen helpen de significantie van het doublet van uw partner te begrijpen.

xPositieve Doubletten


Zuid

 

West

 

Noord

 

Oost

Preemptief bod op 3-niveau
Preemptief bod op 4-niveau
Zwakke twee
SA

x

Uitneem
Doublet

x

pas

x

pas

Oost maakt van Uitneem
een Strafdoublet.
Oost zal wel een lange toefkleur hebben.

Zuid heeft bijvoorbeeld de volgende hand:

Zuid
5
HV765432
V87
8
3

West doubleert met de bedoeling een uitneem doublet te plaatsen.
Noord heeft een 2-kaart harten steun = 9 troeven, en past, veronderstellende dat 3 gedoubleerd de manche is.
Oost maakt, door te passen, van dat uitneemdoublet een stafdoublet.
Oost heeft ABT9 en enige waarden in zijn partners kleur.
Oost maakt, door te passen, van dat uitneemdoublet een stafdoublet.

Zuid moet beslissen wat te doen.
Zuid heeft zijn hand nauwkeurig genoeg omschreven.
Zuid kan niet naar een andere kleur gaan.
In dit geval moet zuid het doublet maar accepteren, zodat 't een Positief doublet wordt.

xDoubletten op laag niveau


Zuid

West

Noord

Oost

1

1

Doublet

Wanneer noord een tussenbod doubleert nadat partner geopend heeft, is dat doublet bijna altijd een negatief doublet.

1. Pas op een doublet op laag niveau met tenminste 3 Vaste Slagen in de verdediging. Beslis of je nu beter scoort in de verdediging of door zelf te spelen.

2. Biedt nog een keer met minder dan 3 Vaste Slagen in de verdediging. Bekijk eerst hoeveel slagen je in het contract kunt maken en neem dan een beslissing.

3. Biedt nog een keer (bijna altijd) wanneer u nog een ongeboden 5-kaart hebt. In dat geval zal uw distributie de sleutel tot succes (moeten) zijn.

4. Nadat u alles hierboven hebt overwogen is er nog steeds iets wat u zich moet afvragen. De vraag is: wanneer u uit moet komen, is uw uitkomst cruciaal voor het goed thuisbrengen van dit gedoubleerde contract?

5. Een doublet op een 1SA opening is ook een strafdoublet, en geen Uitneem Doublet. Zie hiervoor de andere conventies na een 1SA opening.