Bridge logo

Bridgeboeken

 
  Dit boek tracht op een eenvoudige manier, spelinzicht te geven, door verschillende praktijksituaties in kaart te brengen. Zowel de psychologische aspecten van het bridgespel, als de mathematische berekenmodellen komen aan bod.
Al gaat de behandeling van de kansberekening voor velen wat te ver, is dit boek nuttig voor eenieder die zijn spel op een hoger niveau wil brengen.

Denk goed na voordat u de eerste kaart bijspeelt.
Er gaan veel contracten down, doordat u niet eerst goed hebt nagedacht voordat u de eerste kaart bijspeelde.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Denk goed na, speel niet te snel bij.

Tel de slagen die u kunt maken, wanneer u een SA-contract speelt. Wanneer u een troefcontract speelt, telt u de slagen die u gaat verliezen.
Het is vaak heel belangrijk of u beslist de eerste slag te nemen of om die slag te duiken.



  Doubletten zijn de meest veelzijdige en flexibele biedingen in het bridgespel. Ze worden meer en meer en op alle mogelijke niveaus gebruikt. Wanneer uw tegenpartij begint met de bieding, is een doublet een nieuwe mogelijkheid om in de bieding te komen. Het neemt geen biedruimte weg en is goed te gebruiken, wanneer er geen ander bod mogelijk is met uw hand.
Normaal gesproken belooft een doublet een hand met punten zonder een lange kleur, het kan echter ook een zeer sterke hand met een lange kleur beloven.

De meeste doubletten op laag niveau zijn 'openingsdoubletten', daarmee wordt aan partner gevraagd te bieden. Daar tegenover staat het 'strafdoublet', waarmee aan partner gevraagd wordt niet te bieden.

Het klassieke openingsdoublet belooft:
- Een hand met een opening
- Een korte kleur in de geboden kleur van de tegenpartij
- Steun in alle niet geboden kleuren. Wanneer zij bijvoorbeeld met 1? openen, belooft het doublet tenminste een 4-3 in de hoge kleuren en een 3+ kaart klaveren.


  Dit boek tracht op een eenvoudige manier, spelinzicht te geven, door verschillende praktijksituaties in kaart te brengen. Door het behandelen van allerlei gevarieerde onderwerpen behorend bij de behandeling van sterke spellen, kan de bridgespeler zijn spel op een hoger niveau brengen.

Bridgers zijn altijd al bezig geweest met het ontwikkelen van methoden en systemen om vitale informatie uit te kunnen wisselen over de locatie en/of het aantal azen, heren, vrouwen en zelfs boeren, om zodoende een zo succesvol mogelijk een slem te kunnen bieden.

Om een goed slem te kunnen bieden, moet u dus niet alleen kunnen onderzoeken welke azen en/of heren aanwezig zijn, maar ook of er renonces of singletons in één of beide handen aanwezig zijn, die het bieden van een slem verantwoord maken.

Er zijn verschillende manieren om de weg naar een slem te bewandelen. Met daarbij vele hulpmiddelen zoals:
- Forcing bieden
- Cue biedingen
- Controle biedingen
- Splinter biedingen
- Azen vragen.



  Bridge is een spel waar het gaat om het maken van zo weinig mogelijk fouten. Een goed biedsysteem verkleint de kansen op het maken van fouten. Het openen met een 5-kaart hoog laat weinig ruimte voor flexibiliteit voor een opening, terwijl het openen met een 4-kaart hoog u meer keuzemogelijkheden laat. En zoals zo vaak: wanneer ik een beslissing moet nemen, neem ik meestal de verkeerde. Wanneer in het conservatieve Engeland, waar het openen met een 4-kaart bijna heilig is, in het bridge blad (Barry Rigal: English Bridge, p.40, August 2009) een pleidooi voor een 5-kaart hoog opening wordt gegeven moet er ergens wel wat positiefs in zitten! In competitieve situaties, zoals heel vaak in een paren wedstrijd, is het gebruik van een 5-kaart hoog opening vaak veel effectiever dan openen met een 4-kaart hoog.
Met o.a. Bergen verhogingen, Garozzo Solinter, vele RKC varianten waaronder Void-RKC, Signaleren enz..