Bridge logo

ACOL
(De Sterke, Conventionele 2 Klaveren Opening)

 
Zoals bij alle biedsystemen zijn de regels slechts richtlijnen. Met de 52 kaarten zijn er wel zo'n 600 miljard verschillende kaartcombinaties mogelijk in het bridgespel. Met de basis regels kunnen de meeste handen wel geboden worden, maar er zijn spelverdelingen waar meer aandacht voor nodig is. Er zijn dan ook conventies ontwikkeld die zich met deze problematiek bezig houden.
De Sterke, Conventionele 2 Klaveren Opening is er daar een van en houdt zich bezig met vreemde verdelingen en handen die wel op zo'n 30 punten kunnen worden gewaardeerd.
De Sterke, Conventionele 2 Klaveren Opening werd geintroduceerd door David Bruce.

Veel bridge conventies worden gebruikt om de kracht van een hand te vertellen, bijvoorbeeld:
1SA* 15-17 punten Belooft een verdeelde hand, zoiets als een 4-3-3-3
Reverse biedingen 15-17 punten Belooft bijvoorbeeld een 5-kaart laag én een 4+kaart in een hogere kleur
Reverse Sprongbod 18-19 punten Belooft bijvoorbeeld een 5-kaart laag én een 4+kaart in een hogere kleur
2SA 20-21/22 punten Belooft een verdeelde hand, zoiets als een 4-3-3-3
3SA 25-26 punten Belooft een verdeelde hand, zoiets als een 4-3-3-3
* Het oorspronkelijke 1SA openingsbod beloofde 12-14 punten. Dit wordt ook nu nog wel gespeeld, zeker in niet kwetsbare positie.

De Sterke 2 Klaveren Opening is een conventioneel bod en het is heel goed mogelijk dat de openaar geen enkele klaveren kaart in zijn bezit heeft.

Het is belangrijk te onthouden dat de hand van openaar practisch zo sterk is dat hij waarschijnlijk zonder steun van partner een manche kan spelen. Er zijn echter omstandigheden dat zo'n manche niet helemaal dicht hoeft te zijn. Dit is de reden dat de 2 klaveren opening niet absoluut mancheforcing is.


Het sterke 2 klaveren openingsbod belooft
4 of minder verliesslagen.

Het aantal punten om met 2 klaveren te openen is niet van belang. Het is de verdeling en de kracht van de kleuren die van belang is. Het is dus niet belangrijk hoeveel punten de hand bezit, maar het feit dat er niet meer dan 4 verliezers mogen zijn.

Voorbeeld:
Openaar
AH8
AHVB97
6
AH6
Deze hand bevat tenminste 8 speelslagen en slechts 3 verliezers en 24 punten: Deze hand zou met 2 geopend moeten worden. De singleton ruiten maakt deze hand ongeschikt voor een SA opening.

Voorbeeld:
Openaar
AHV9865
H2
7
AV5
Alhoewel deze hand slechts 18 punten bevat kan deze hand gewoon met 2 geopend worden. Het slechts mogelijke zitsel zou zijn dan partner een nul(single)ton schoppen zou hebben. Met deze hand is 4 zeer waarschijnlijk.

 

Antwoorden op de 2 opening


Er zijn voor partner verschillende mogelijkheden om zijn hand te omschrijven.

Na een biedverloop van: 2 - pas - 2 - ?? biedt openaar met onderstaande handen als volgt:
Openaar   Openaar
AHV9865
H2
7
AB5
 
AHV9865
H2
7
AV5
2   3

U ziet dat de speler met exact 4 verliesslagen het goedkoopst mogelijke bod doet, en de speler met exact 3 verliesslagen naar 3 springt om precies 3 verliesslagen aan te geven.
In het eerste voorbeeld bevat de hand 4 verliesslagen en is de manche zonder enige (minimale) steun van partner nog lang niet zeker.
In het tweede voorbeeld vertelt de 2 klaveren openaar, met 3 verliesslagen, dat de manche ook zonder steun van partner vrijwel zeker is.

Nog twee voorbeelden:
HVB9865432
B
H
B
Dit bovenstaande voorbeeld is geen 2 opening.

AH98765432
2
A
3
Dit bovenstaande voorbeeld is wel een 2 opening.

Alhoewel beide handen slechts 11 punten bevatten is dit tweede geval wel een 2 opening waard, terwijl er in het eerste voorbeeld 4 keiharde verliesslagen zijn.