Bridge logo

BROZEL

 
(Verdediging tegen een 1SA-opening)

De Brozel conventie is ontwikkeld door Bernard Zeller, en kan direct na maar ook in de 4e hand toegepast worden na een 1SA opening van de tegenpartij.

Brozel is een conventie waarmee 2-kleurenspellen getoond worden. De kaartverdeling is het belangrijkste facet dat naar een succesvol contract leidt. In dit systeem belooft een doublet echter een 1-kleurenspel. Normaal gesproken zal de partner van de doubleerder relay van 2 bieden, waarop de Brozel doubleerder past met klaveren of zijn kleur biedt.

Het systeem is als volgt:
2: belooft klaveren en harten
2: belooft ruiten en harten
2: belooft harten en schoppen
2: belooft schoppen en een lage kleur
2SA: belooft beide lage kleuren

West Noord Oost Zuid
1SA pas pas 2
pas      

1. Zonder goede (schoppen)steun kan noord passen, of met goede steun de kleur verhogen.
2. Zonder schoppensteun kan noord 2SA bieden, waarmee hij vraagt naar de lage kleur van de Brozel bieder.

Ook na een (zwak) antwoord van de partner van de 1SA openaar kan Brozel worden toegepast.
Wat de partner van de 1SA-openaar ook biedt, het Brozel bod toont de geboden kleur plus de eerstvolgende niet geboden kleur.
West Noord Oost Zuid
1SA pas 2

Door als volgt te bieden toont Zuid zijn distributie:
2: belooft harten en schoppen
2: belooft schoppen en klaveren
3: belooft klaveren en harten


Met een 3-kleurenspel achter de 1SA-opening biedt de Brozel bieder op 3-niveau, waarmee niet alleen de mooie verdeling met een nulton wordt getoond, maar ook voldoende kracht. Bijvoorbeeld heeft de Brozel-bieder de volgende hand.
ABT9
HV87
AB963
De Brozel bieder kan 3 bieden na de 1SA opening. Van partner wordt nu verwacht het eindcontract te bieden. Wanneer partner van de 1SA-openaar een (zwak) antwoord heeft gegeven op de 1SA opening kan de Brozel bieder, met een voldoende sterke hand, met 2SA een 3-kleurenspel aangeven. Een cuebod in de kleur van de partner van de 1SA-openaar toont ook een 3-kleurenspel; dit belooft echter een nog sterkere hand dan via het 2SA bod.