Bridge logo

Controle Tonende Antwoorden
(Controle Tonende Antwoorden na een sterke 2 opening)

 
Het uitgangspunt bij deze biedingen is dat een aas geldt als 2 Controles en een heer als 1 Controle.
Onderstaand schema toont de betekenis van de biedingen:

2 2 : 0 of 1 controle
2 : 2 controles 1 aas of 2 heren
2 : 3 controles 1 aas en 1 heer
2SA : 3 controles 3 heren
3 : 4 controles 2 azen of 4 heren of 1 aas met 2 heren
3 : 5 controles 2 azen met 1 heer of 1 aas met 3 heren
3 : 6 controles 3 azen of 2 azen met 2 heren of 1 aas met 4 heren
3 : 7 controles 3 azen met 1 heer of 2 azen met 3 heren
3SA : 8 controles 4 azen of 3 azen met 2 heren of 2 azen met 4 heren


Nadat het aantal controles bekend is, kan indien wenselijk de plaats van de controles geboden worden. Bijvoorbeeld door, wanneer er een eerste controle bekend is, de kleur van die controle te bieden; of wanneer er bekend is dat er (nog) een tweede controle aanwezig is, de kleur van die tweede controle te bieden.

U zult vast al wel gezien hebben dat het 2SA bod 3 heren belooft. In dat geval zou het wel eens zo kunnen zijn dat de antwoordende hand het (SA) contract moet spelen. Normaal gesproken is het zo dat het beter is dat de sterke hand speelt, maar in dit geval is het zo dat het met 3 heren wel eens gunstig zou kunnen zijn dat de antwoordende hand speelt.

Wanneer de tegenpartij na de 2 zich met de bieding gaat bemoeien geven we nog steeds stapsgewijs het aantal controles aan.
Wordt er bijvoorbeeld gedoubleerd geeft een pas aan dat je 0-1 controle hebt, redoublet dat je er 2 hebt en het opvolgende bod toont dan 3 controles, enz..
Wordt er een kleur geboden dan geeft een pas aan dat je 0-1 controle hebt, doublet dat je er 2 hebt en het opvolgende bod toont dan 3 controles, enz..