Bridge logo

De tegenpartij doubleert ons controle bod

 
Van een doublet op ons controlebod nemen we aan dat ‘t een uitkomstdoublet is. De tegenpartij heeft een (goede) uitkomst aangegeven. Met onderstaand systeem kunnen we uitzoeken of die uitkomst ons kwaad doet of niet:
West   Noord   Oost   Zuid   Het extra gevaar zit hem in het feit dat de partner van de doubleerder moet uitkomen. Anders heeft een doublet weinig zin en is het alleen bedoeld als voorstel om uit te nemen. De afspraken veranderen hierdoor echter niet.
-   -   -   1  
pas   3   pas   4  
pas   4   Dbl   ??  


1: De partner van de controlebieder past    2: De partner van de controlebieder redoubleert
Dit geeft een tweede controle of de vrouw in de gedoubleerde kleur aan.In bovenstaand geval dus geeft zuid met ‘pas’ een tweede controle of V aan.    Dit geeft een 1e controle aan, hierboven dus in ruiten.
      
3: De partner van de controlebieder gaat door met controles bieden    4: De partner van de controlebieder zwaait af
Hij ontkent daarmee elke controle in de gedoubleerde kleur. De controlebiedingen gaan door alsof er niet gedoubleerd is. Wanneer in het voorbeeld hierboven zuid 4 biedt toont dat: hartencontrole, geen ruitencontrole, ook niet V.    Dit ontkent een controle die onder de manche geboden kon worden, controle of de vrouw in de gedoubleerde kleur en de kracht om desondanks boven de manche te gaan. Wanneer in het voorbeeld hierboven zuid 4 biedt toont dat: geen ruiten- en hartencontrole; niet mooi genoeg voor 5 of 4SA.
      
5: De partner van de controlebieder biedt hoger dan de manche
  De betekenis van zulke biedingen verandert niet. Het overschrijden van dit “veiligheidsniveau” zonder controle in de gedoubleerde kleur is natuurlijk riskant. Daarom toont zo’n bod ook een 1e/2e controle in de gedoubleerde kleur. Wanneer in het voorbeeld hierboven zuid 5 biedt toont dat een 1e controle in klaveren en tevens een 2e controle in ruiten of V.

 

Voorbeeld:     A H T 3    
      H 9 5    
      5    
      A H T 6 2    
  7     8 6 5
  T 7 6 3     A V B 8 4
  H B 7 6 2     9 8 3
  8 7 4     B 9
      V B 9 4 2    
      2    
      A V T 4    
      V 5 3    

         West   Noord   Oost   Zuid
         -   1   pas   1
         pas   3   pas   4
         pas   4   Dbl   pas
         pas   4   pas   pas
     Noord was bang voor twee hartenverliezers. Zuid wist wel beter, maar vond zijn hand niet goed genoeg om over de manche, 4 te gaan.

         Met de nieuwe afspraak:
         West   Noord   Oost   Zuid
         -   1   pas   1
         pas   3   pas   4
         pas   4   Dbl   pas
         pas   4SA   pas   5
         pas   6   pas   pas
         pas            
     De 'pas' van zuid na het doublet gaf een singleton harten, H of V aan. Met zelf H was zowel een singleton als V voldoende voor noord.