Bridge logo

Encrypted Signalen

 
De Encrypted Signalen zijn ontwikkeld door Peter Winkler. Bij deze methode worden zowel verborgen als wel legale signalen gebruikt. Deze methode van signalen is door vele bridge bonden verboden!!

Veronderstel dat Zuid azen vraagt en hij hoort van partner dat hij er één heeft. Zelf heeft Zuid er 3 dus weet hij wel aas partner heeft. Dit hoeft hij natuurlijk niet aan de tegenpartij te melden. Nu hij deze informatie heeft kan Zuid die wetenschap gebruiken om bijvoorbeeld met een vraagbod partners hand verder op te vragen. Partner zou hierop kunnen reageren met en bod dat belooft: "ik heb de heer onder de kleur waarin ik het aas heb". Dit is een stuk informatie dat 'geheime info' wordt genoemd, en zodoende door vele bonden verboden!

Er zijn nog meer encrypted biedmethodes mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de troefkleur vast staat: Een cuebod door de partner die troefaas bezit geeft dan een controle aan en een cuebod door de partner die het aas niet heeft vraagt dan steun in de geboden kleur. Ook dit is door vele bonden verboden!