Bridge logo

Even-Oneven Signaleren

 
Dit is een signaleringsmethode waarbij het bijspelen van een oneven kaart een positief signaal is voor de bijgespeelde kleur en het bijspelen van een even signaal is dan afwijzend voor die kleur en kan een betekenis hebben als signaal voor een andere kleur; zie Kleur Preferentie Signalen.
  B
A V B x x
H T x x
x x x
 
A H T x x
H x
V 8 x
B x x
    8 x x 2
x x x x
A x
x x x
  V x x
T x
B x x x
A H V T
 
Zuid speelt 3SA en West start met H. Om een negatief signaal te geven speelt Oost de 8 bij om wellicht interesse te tonen voor de ruitens of de harten (Indiende 2 bijgespeeld zou worden klaveren of ruiten).
Harten is gezien Wests kaart en die van de dummy onwaarschijnlijk, dus zal West wel 8 terug spelen. Deze 8 vraagt daarmee meteen om schoppen terug te spelen. Zodoende zal 3SA wel 2 down gaan.

  B T x x
H x
H x
B T x x x
 
x x
B x x x
T x x x x
A x
    x
A V x 3 x
V B x x
x x x
  A H V x x x
T x
A x
H V x
 
Zuid speelt 4 en West start met troef. Zuid neemt deze en trekt nogmaals troef. Op deze tweede troefslag speelt Oost 3 bij om aan te geven dat de harten kleur hem wel bevalt. Zodra Zuid klaveren gaat spelen neemt West het aas en zal daarna harten terug spelen zodat Oost harten aas en vrouw kan maken. Speelt West geen harten terug dan verdwijnen in zuid twee harten slagen waardoor (zeker) in een paren wedstrijd er een goede score voor NZ zal ontstaan.