Bridge logo

FISHBEIN

 

Deze conventie is ontwikkeld door Harry Fishbein. Hij wilde een goede manier hebben om de populaire preemptieve openingen te bestrijden. Onderstaand voorbeeld probeert de logica van deze conventie weer te geven.

Openaar Fishbein
3
A
A H B 5
A H 9 8 7 6
5 4
Doublet

De Fishbein conventie maakt het, de speler direct achter de preemptieve opening, mogelijk te doubleren. Dit doublet is een Straf Doublet. Het doublet is dus geen Uitneem doublet en er wordt van partner verwacht te passen.

Een doublet op de 4e hand is geen strafdoublet. Dus, in de bieding 3 - pas - pas - Doublet is het doublet geen straf. (eigenlijk mag op de 4e hand niet gedoubleerd worden wanneer je Fishbein speelt!!)

Dit, dat er op de 4e hand niet gedoubleerd mag worden, kan wanneer je Fishbein speelt nog al eens nadelig voor je zijn en is dan ook het grote nadeel van deze conventie.


Er zijn dan ook nogal wat wijzigingen op de originele conventie gemaakt zodat o.a. dit nadeel niet meer tegen je werkt.
Openaar Fishbein Betekenis
3
A H B 5
5
A H 9 7
V T 6 4
3 Uitneem Doublet

Het 3 bod van Fishbein belooft geen lange schoppen kleur. Met de Fishbein conventie heeft dit conventionele bod, het goedkoopst mogelijke bod, de betekenis van een Uitneem doublet. Een ander voorbeeld van zo'n bod met een uitneem betekeis zou kunnen zijn is: Noord: 3 - Oost: 4. De bieding Noord: 3 - Oost: 3SA heeft geen uitneem betekenis, maar belooft een gebalanceerde hand met meer punten dan een normale SA opening met een stop in de preemptief geopende kleur. Een volgbod van 3SA is om te spelen.

Openaar Fishbein Betekenis
3
4
A H B 7 5
A V 9
H V 9 3
4 Uitneem Doublet

Deze toevoeging aan Fishbein belooft tenminste 16 punten met waarschijnlijk een 3-kleurenspel of misschien een 2-kleuernspel. Dit uitneemdoublet is echt forcing en partner mag absoluut niet passen.

Zoals al eerder gezegd wordt Fishbein niet in de 4e hand gespeeld. Een bieding als 3 - pas - pas - 3 is een natuurlijk bod. Dit bod is niet forcing en partner mag passen.

Afhankelijk van de kracht en verdeling van partners hand heeft hij verschillende mogelijkheden:
1.  Met een zwakke hand met minder dan 8 punten biedt partner zijn langste kleur zo goedkoop mogelijk.
2.  Met een hand met 9-11 punten biedt partner zijn langste kleur op manche niveau, zelfs met een 4-kaart.
3.  Met een sterkere hand met meer dan 12 punten biedt partner de geopende preemptieve kleur (cue).

Voorbeeld:

Noord Fishbein Zuid Partner
3 3 Pas 4
Pas
V B 9 6 5
H B 8
A 8 7
9 7