Bridge logo

Romeinse 2
(Mini Roman)

     
  De zwakke of sterke 2 opening is naar mijn mening een behoorlijke verspilling waar aan deze 2 opening een nuttiger betekenis gegeven kan worden (bijvoorbeeld Flannery of Multi). Een zinvol gebruik van de 2 opening is ook wanneer er de betekenis van een 3-kleuren spel aan gegeven wordt (4-4-4-1 of 0-4-4-5 [in willekeurige volgorde, maar geen 5-kaart /]).  
  De 4-4-4-1 handen zijn nogal moeilijk te bieden in een natuurlijk biedsysteem. De Romeinse 2 biedt voor deze handen een goede oplossing voor deze 4-4-4-1, 0-4-4-5, 0-4-5-4, 4-0-4-5 en 4-0-5-4 handen.  
  Wanneer u de Romeinse 2 speelt geldt daarvoor een punten kracht welke afhankelijk is van de kracht van uw 1SA opening (zie onder).  
 
 
    Hieronder een schema van de antwoorden op deze 2 opening:
 
2 = Pas (of corrigeer naar 2).
 
2 = Pas (of corrigeer naar 3).
 
2SA = Vraagt naar de korte kleur. De 2 openaar biedt hierop de kleur onder die van de korte kleur (3 met nul- of singleton ).
De antwoordende hand kan hierop afwijzen door in een van de beloofd kleuren te bieden, of wanneer hij een sterk spel heeft kan hij partners korte kleur bieden en zodoende meer informatie over de kracht van partners hand krijgen.
 
3 = Pas (of corrigeer naar 3).
 
3 = Inviterend voor een hoge kleur (limiet). De 2 openaar wordt gevraagd met een minimum hand 3/ te bieden of met een maximum 4/. De antwoordende hand kan dit bod gebruiken wanneer hij bijvoorbeeld in slem is geinteresseerd.
 
3 = Natuurlijk (6+kaart). Wanneer dit een van zijn kleuren is verhoogt de 2 openaar deze kleur tot manche niveau.
 
3 = Natuurlijk (6+kaart). Wanneer dit een van zijn kleuren is verhoogt de 2 openaar deze kleur tot manche niveau.
 
3SA = Om te spelen.
 
4 = Azen vraag.
 
4 = Vraagt om 4 of 4 te bieden.
 
 
 
  Welke puntenkracht?  
     
 
Hand A Hand B Wat is de beste puntenrange voor uw Romeinse 2 opening?
        Bekijk deze twee handen.
(1) Wanneer u normaal gesproken met een sterke SA (15-17) opent, dan opent u hand A met 1 (of afhankelijk van uw biedsysteem met 1 of zelfs met 1). Maar wat nu wanneer partner met 1 antwoord, wat is dan uw herbieding? Het enige realistische bod ia 1SA. Met Hand B heeft u echter een probleem: de 1SA herbieding belooft 12-14 punten!!
(2) Wanneer u normaal gesproken met een zwakke SA (12-14) opent, dan heeft u hetzelfde probleem, maar dan met Hand A. Een herbieding van 1SA belooft in dat geval 15-17 punten!!
x x
HVxx AHxx
ABxx ABxx
Hxxx HBxx
 
 
 
 
 
 
  Het komt hierop neer dat handen met een 1-4-4-4 verdeling moeilijk te bieden zijn, en in het bijzonder die met een nul- of singleton , wanneer partner in de kleur van je nul- of singleton antwoord en u geen 1SA kunt herbieden.  
 
  Dit is de reden waarom de Romeinse 2 het best geopend kan worden met dezelfde puntenkracht als die van uw gebruikelijke 1SA opening.