Bridge logo

Rechter Tegenstander doubleert

 
     
     
 

Wanneer uw partner op 1 niveau in een kleur opent en uw rechter tegenstander doubleert dan zijn uw antwoorden anders dan wanneer er niet gedoubleerd zou zijn. Het algemene schema is:

 
     
 
Voorbeelden  
   
1-dbl-pas Pas kan wel zo'n 8 punten inhouden, maar geen is er geen andere bieding mogelijk.
   
1-dbl-2

Een enkele verhoging. Dit is enigszins preëmptief, vaak met minder punten dan wanneer er niet gedoubleerd zou zijn.

   
1-dbl-3

Een verhoging met sprong. Dit is preëmptief, vaak een distributionele hand met 6-8 punten.

   
1-dbl-4 Een verhoging met dubbele sprong. Preëmptief!!. Afhankelijk van de kwetsbaarheid een slechte hand met 4- of 5-kaart troefsteun.
   
1-dbl-1SA

1SA. Dit is constructief met ongeveer 7-9 punten.

   
1-dbl-1

Een nieuwe kleur op 1-niveau. Dit wordt vaak gespeeld als 5+kaart en is forcing. Ook zijn er paren die vinden dat je er op mag passen omdat er met 9+ geredoubleerd zou kunnen worden.

   
1-dbl-2 Een nieuwe kleur op 2-niveau. Dit wordt vaak gespeeld als niet-forcing (preëmptief) met een 6+kaart.
   
1-dbl-2 Een sprongbod in een nieuwe kleur na een doublet. Dit wordt vaak gespeeld als een preëmptief bod met een 6+kaart; hoe hoger het bod hoe preëmptiever het bod.
   
1-dbl-2SA

Truscott 2SA (Jordan 2SA). Dit is een conventioneel bod (redoubleer met een gebalanceerde 9+ hand). Het belooft een goede verhoging naar 3-niveau in partners geopende kleur.

   
1-dbl-3SA 3SA nadat partner in een hoge kleur heeft geopend. Dit wordt als conventioneel gespeeld
 

(je zou met 9+punten geredoubleerd hebben). De conventionele betekenis is dat het een gezonde verhoging naar 't 4-niveau in partners kleur belooft en dat je dat niet kunt doen door eerst 2SA te bieden en daarna te verhogen naar 't 4-niveau. Waarschijnlijk heb je dus een mooie hand met een stop in de andere hoge kleur, maar niet genoeg om een strafdoublet uit te lokken (je zou daarnaast nog een goede lage kleur kunnen bezitten)

   
1-dbl-3SA 3SA nadat partner met een lage kleur opende.
  Dit belooft een mooie hand met een lange lage kleur met dekking in beide hoge kleuren (maar de hoge kleuren niet goed genoeg om een strafdoublet ui te lokken met behulp van het redoublet.
   
1-dbl-redbl Dit belooft 9+ punten. Vaak geeft dit een mis-fit aan en is bedoeld om de tegenpartij gevoelig down te spelen.