Bridge logo

SMOLEN TRANSFER

 

Veel paren spelen en de Stayman conventie en Jacoby Transfers nadat partner met 1SA geopend heeft. Wanneer de antwoordende hand zich realiseert dat hij genoeg punten heeft om de manche te spelen en wanneer hij een 5-4 verdeling heeft in de hoge kleuren dan zal hij de Stayman conventie gebruiken.

Maar, wanneer de 1SA openaar nu 2 biedt, dan zal de antwoordende hand een sprongbod doen in zijn 4-kaart hoge kleur, hetgeen mancheforcing is. Hierdoor wordt de 1SA openaar vaak degeen die speelt. Deze manier van bieden wordt de Smolen Transfer genoemd en is ontwikkeld door Michael Smolen.

Voorbeeld:

Openaar Antwoordende hand
A74
A76
V843
AH8
 
H9865
H984
H7
VB
1SA 2

Veel paren zullen ook met bovenstaande hand de Stayman conventie gebruiken, en 2 bieden.

De 1SA openaar heeft geen 4-kaart hoog en biedt 2.

Volgens vele afspraken, zullen veel spelers nu 3 bieden, hetgeen manche forcing is. En de 1SA openaar zal dan ook wel 4 bieden.

De antwoordende han wordt leider, en de normaal gesproken onzichtbare SA-hand is nu zichtbaar voor de tegenpartij, waardoor een contract nog al eens down zal gaan.

Dit is waar de Smolen transfer erg behulpzaam kan zijn. Wanneer u Smolen gebruikt zal de 1SA openaar altijd de leider worden (behalve als hij besluit in een 4-3 fit te willen spelen), zelfs na een negatief 2 antwoord op de Stayman conventie.

Na een negatief 2 antwoord van de 1SA openaar zal de Smolen bieder naar 3 in de hoge kleur springen waar hij een 4-kaart in heeft. De SA openaar weet dan dat zijn partner tenminste een 5-kaart in de andere hoge kleur heeft.

In bovenstaand voorbeeld zou de bieding dan als volgt gaan:

Openaar

 

 
1SA

 

 
 

 

 
Antwoordende hand

2

H9865
H984
H7
VB
 

Openaar

 

 
2

 

 

 

 
Antwoordende hand

 

3

 

toont 4-kaart en een 5-kaart

Wanneer de SA openaar nu een 3-kaart steun heeft in schoppen, dan zal hij 4 bieden. Wanneer de SA openaar slechts een 2-kaart steun heeft in schoppen, dan zal hij 3SA bieden. In dit geval wordt de 1SA openaar dus de leider, en de zwakkere hand wordt dummy.

Echter, wanneer de antwoordende hand een 6-kaart schoppen heeft, en de 1SA openaar kiest voor 3SA als eindcontract, dan zal de antwoordende hand VIER BIEDEN IN DE KLEUR ONDER ZIJN LANGE HOGE KLEUR, waarmee hij de SA openaar dwingt om VIER TE BIEDEN IN ZIJN LANGE HOGE KLEUR .


 

Voorbeelden: (ex Bridge november 2013)

Noord A  Noord B  Noord C
A V x x
H V x x x
B x
x x
  A B 9 x x
H V x x x
B T
x
  V T 9 x
H T 9 x x
A x
x x
NoordOostZuidWest
--SApas
?
Noord A:
2, na een 2 of 2-antwoord springt Noord naar de manche. Na een 2 antwoord kan Smolen gespeeld worden: Noord springt naar 3 en belooft daarmee een macheforcing hand met een 4-kaart schoppen + een 5-kaart harten.
Noord B:
2(transfer), gevolgd door 3. Deze biedserie belooft een 5-5 verdeling met een macheforcing hand. Geen 5-4 verdeling dus, want die hadden we volgens de Smolen methode geboden (eerst 2!).
Noord C:
2(transfer), en na het 2-antwoord biedt noord 2 hetgeen een inviterende hand belooft met een 5-kaart harten + een 4-kaart schoppen. Niet mancheforcing dus, want dan hadden we volgens Smolen geboden (eerst 2)


Noord D  Noord E  Noord F
A B 9 x x
B x x x
H x
x x
  H V x x
A T x x x x
V x
x
  V T 9 x
B x x x x
V T
x x
NoordOostZuidWest
--SApas
?
Noord D:
2, na een 2 antwoord herbiedt Noord 3 en na het 2-antwoord herbiedt Noord 4. Na een 2 wordt 2 geboden waarmee een inviterende hand met een 5-kaart schoppen + een 4-kaart harten wordt belooft (dus geen Garbage Stayman meer ?!).
Noord E:
2, en na een antwoord in een hoge kleur wordt de manche in die kleur geboden. Na een 2 antwoord kan Smolen gespeeld worden: Noord biedt 3 en wanneer zuid afwijst met 3SA biedt Noord 4(transfer naar 4).
Noord F:
2. Na een 2 antwoord wordt (zwak met beide hoge kleuren!) 2 geboden (hierop zal Zuid met een 3-kaart schoppen 2 bieden).