Bridge logo

Wolff Sign-off

Nadat openaar met 2SA een sterk herbod heeft gegeven, kan met de Wolff Sign-off worden aangegeven of men op deelscore niveau moet blijven of dat de manche of zelfs slem geboden moet worden.

Hieronder worden de belangrijkste biedingen van de Wolff Sign-off weergegeven - na dit begin van de bieding:
  1/ - 1/
2SA - ?


  1. Pas, 3SA of 4/ zijn hier sign-off biedingen van de antwoordende hand.
 
  1/ - 1/
2SA -3SA,4/
  2. Alle andere herbiedingen zijn forcing - openaar moet nog een keer bieden.
 
A. Het 3 bod van de antwoordende hand is altijd forcing en conventioneel en vraagt partner 3 te bieden. De herbiedingen door de antwoordende hand vragen openaar te passen of te corrigeren; behalve het opvolgende 3SA bod van de antwoordende hand hetgeen een slempoging inhoud voor de geopende lage kleur van de openaar.
  1/ - 1/
2SA -3
3 -
i Nadat openaar puppet 3 heeft geboden kan de antwoordende hand passen of 3 of 3 bieden.
a. Nadat antwoordende hand zijn originele kleur herbiedt moet openaar passen.
b. Als de antwoordende hand eerst 1 heeft geboden en later 3 herbiedt moet openaar passen of corrigeren naar 3 als deze kleur hem beter bevalt.
B. Ieder andere herbieding is mancheforcing.
  1/ - 1/
2SA -3//
i Wanneer de antwoordende hand zijn eerst geboden kleur op 3-niveau herhaalt belooft dat een 5+kaart en enige sleminteresse.
ii Wanneer de antwoordende hand zijn eerst geboden kleur op 4-niveau herhaalt belooft dat een 5(6)+kaart zonder iets extra's.
iii Wanneer de antwoordende hand 3 herbiedt is dat checkback en:
a. is op zoek naar een 4-kaart voor een 4-4 fit in de nog niet geboden hoge kleur.
b. is op zoek naar een 3-kaart voor een 5-3 fit in de eerst geboden hoge kleur.
iv Wanneer de antwoordende hand 3 herbiedt na eerst 1 geboden te hebben, belooft een 5-5 verdeling in de hoge kleuren.In principe gebruikt men met de Wolff conventie het 3 bod als start van de sign-off procedure.

  1/ - 1/
  2SA - 3
  3  
De antwoordende hand biedt conventioneel 3 als begin van een sign-off en vraagt daarmee aan openaar om 3 te bieden (Vroeger vroeg het aan openaar om met een 3-kaart steun in de hoge kleur deze kleur te steunen). De antwoordende hand kan nu zijn eindbod doen, openaar mag nu passen maar de openaar mag met steun in de eerst geboden hoge kleur ook deze kleur steunen.

  1/ - 1 of 1/ - 1
  2SA - 3   2SA - 3
  3 - 3   3 - 3
  Pas of Corrigeer   Pas of Corrigeer


Wanneer de antwoordende hand een zwakke hand heeft met een 5-5 verdeling in de hoge kleuren en geen interesse in de manche dan antwoordt hij eerst 1 en biedt na 2SA van openaar eerst 3 en biedt dan na openaars 3, 3. Hij vraagt hiermee aan partner om met een 3-kaart harten te passen of om met betere schoppens 3 te bieden. NB: de antwoordende hand is leider, dus openaar mag geen 3SA of 4/ bieden!!
  1/ - 1
  2SA - 3
  3 - 3
  Pas of 3

 

Met de Wolff conventie kan ook onderzocht worden of er slem mogelijk is in de eerst geboden lage kleur van de openaar. In dit geval begint de antwoordende hand eerst weer met de 3 sign-off en biedt na partners verplichte 3, 3SA.
  1 - 1/ of 1 - 1/
  2SA - 3   2SA - 3
  3 - 3SA   3 - 3SA
  Partner heeft -slem interesse   Partner heeft -slem interesse


Met slem interesse in een hoge kleur biedt de antwoordende hand zo laag mogelijk deze hoge kleur en biedt op 4-niveau in een hoge kleur wanneer hij de manche in deze kleur wil spelen.
  1/ - 1 of 1/ - 1
  2SA - 3   2SA - 3
  3 - 3   3 - 4
  Partner heeft -slem interesse   Partner wil 4 spelen en heeft geen slem interesse


Wanneer de antwoordende hand niet de Wolff sign-off gebruikt maar eerst begint met een 1 antwoord en later direct 3 herbiedt belooft hij een 5-5 of langer in de hoge kleuren en manche interesse.
  1/ - 1
  2SA - 3


 


Wanneer de antwoordende hand direct conventioneel 3 biedt (dus zonder eerst de Wolff sign-off 3 te gebruiken) heeft dat de betekenis van een 'Checkback'.
Er zijn hier voor de antwoordende hand verschillende verdelingen mogelijk:
1: 5-kaart in de eerst geboden hoge kleur.
2: 4-4 verdeling in de hoge kleuren
3: 5-kaart en 4-kaart (of 4-kaart en 5-kaart )


  1/ - 1   Betekenis 1/ - 1   Betekenis
  2SA - 3   2SA - 3
  3   3 of 4-kaart steun 3 4-kaart
  3   4-kaart 3 3- of 4-kaart steun
  3SA   geen 3-kaart steun of 4-kaart 3SA geen 3-kaart steun of 4-kaart